Hållbart för dig, din häst & miljön

 Fri frakt över 2000 kr

 Snabb leverans (1-3 vardagar)

 Betala tryggt & säkert med Klarna

 Ecoline presentkort

Hästsporten behöver inte fler produkter.
Hästsporten behöver hållbara produkter. Därför finns Ecoline för Dig.

Ecoline Hästsport skapades ur en vision om att erbjuda den hästintresserade kunden klimatsmart hästutrustning med högsta omtanke om människor, djur och miljö. Samtidigt som konsumtionen av prylar fortsätter öka drog planeten i nödbromsen för längesedan. För varje år förbrukar vi konsumenter planetens resurser allt snabbare och Overshoot Day inträffar allt tidigare. Planeten har inte råd att bistå oss med fler produkter, men trots det behöver vi ibland handla nytt (eller begagnat) till oss och våra djur - två faktorer som alltså inte går hand i hand med varandra. Det är dags att tänka om och tänka klimatsmart!

 

Hästsportmarknaden är ännu långt efter i sin utveckling mot hållbarhet. I många år har vi kunnat handla ekologiskt i mataffären, köra eldrivna bilar och bära hållbart producerade kläder. Men fortfarande exponeras vi av produkter bestående av icke förnybara resurser och miljöfarligt framställda material, vilka både belastar planeten negativt och är skadliga för levande organismer. Är du intresserad av att läsa om hästsportutrustningens vanligast förekommande material? Då kan du klicka på de fetmarkerade orden: Kromgarvat läder, utgör cirka 90% (!) av all läderutrustning. PVC, polyester och polyamid är plaster som är vanligt förekommande i så kallat "konstläder" samt övrig utrustning som täcken, schabrak och ridbyxor. För att dessa plaster ska vara användbara till produktens ändamål, samt få ett visst utseende, tillsätts olika ämnen, som till exempel ftalater och azofärger. Inom EU är regler och kontroller av dessa ämnen mer stränga än vad de är utanför EU, men det innebär varken att det är hälsosamt för levande organismer eller att det hjälper planeten att minska påfrestningen från icke förnybara material.

 

Hållbar produktion för hållbar konsumtion

Som konsument är man beroende av det utbud som finns i butikerna. Vi på Ecoline Hästsport anser därför att det är aktörerna som tillverkar, köper in och säljer hästsportutrustning som har det yttersta ansvaret för att Du som konsument ska kunna göra ett strategiskt, klimatsmart val. Information om innehåll och tillverkningsland kan vi läsa på varor som vi stoppar i oss, men det är sällan sådan väsentlig information framgår när vi handlar hästsportutrustning. Produkter som kommer i kontakt med hud eller päls, som slits under användning och som rengörs i maskin eller för hand, släpper ifrån sig ämnen som kan vara skadliga för både dig, din häst och miljön. Många aktörer som tillverkar och säljer hästsportutrustning väljer att inte gå ut med information om var deras produkter är tillverkade. Undersökningar visar dock att bland annat Bangladesh är ett av de länder som har störst export av läderprodukter - vilket är ett land som ligger utanför EU och de förhållningssätt vi svenskar annars ställer hårda krav på. Är du intresserad av att läsa mer om hur läderproduktionen kan gå till i länder som Bangladesh? Då kan du läsa undersökningar som Fair Action och Naturskyddsföreningen gjort.

 

Ecoline arbetar för en hållbar hästsport

När vi pratar om hållbarhet tar vi hänsyn till flera aspekter som är viktiga för hela planeten, med omtanke för människor, djur och miljö. Vi tillverkar inga slit-och-släng produkter, vi följer inte heller säsongens trender. Vi tror helt enkelt på användbara, slitstarka produkter som Du och din häst kan älska i många, många år. Vi tar vårt ansvar och står upp för att följa Agenda 2030 delmål nummer 12 som handlar om hållbar produktion och konsumtion. Följande tar vi i beaktning när vi arbetar med hållbarhet, utan inbördes ordning;

✓ Djurskydd
En unik granskning som 
World Animal Protection (API) låtit göra visar hur 50 olika länder arbetar med djurskydd, samt hur förhållningssätten skiljer sig åt länderna emellan. Genom ett rankningssystem från F till A fick varje land ett snittbetyg, där A är rankat som högst och bäst när det kommer till djurens välmående och prioritet. Vi på Ecoline har, i den här frågan, valt att fokusera mest på de länder som har en omfattande läderproduktion. Enligt API fick Sverige betyg B, Italien betyg C, Indien betyg C och Burma betyg F (observera att Indien och Burma gränsar till Bangladesh, vilket är det största landet i världen när det gäller läderindustrin!). Trots att Sverige inte fick högsta betyg uppfyller vi dock alla krav för lantbruksdjur, djurtransporter och slakt enligt World Organisation For Animal Health (OIE:s) standard.

✓ Naturliga resurser
Planeten klarar inte av att bistå oss människor med de enorma mängder produkter vi har tagit för vana att konsumera. Ett sätt att dra ned på den ohållbara konsumtionen är att köpa produkter som producerats av naturliga resurser. Vi på Ecoline Hästsport menar att så länge vi konsumerar kött i Sverige kommer det finnas ett avfall av djurhudar, något som idag ofta går till spillo. Genom att använda djurhudar som är avfall från svenska slakterier använder vi inte bara en naturlig resurs, vi slipper även onödiga transporter som sträcker sig över hela världen. Dessutom stöttar vi svenska bönder och kan vara trygga i att djuret, som huden kommer av, har levt ett värdigt liv under skydd av svensk 
Djurskyddslag (2018:1192). Vill Du veta mer om varför vi valt att använda läder som material, klicka här.

✓ Arbetsmiljö och mänskliga rättigheter
Produkttillverkning är beroende av människans arbetskraft, hur datoriserad och digitaliserad en produktion än må vara. Vi svenskar ställer vanligtvis höga (och rimliga) krav på våra arbetsplatser för att vi ska känna trivsel och trygghet. Inte minst vill vi ha lön för vårt arbete. Arbetskraft är dyrt, det är något som bör tas i beaktning när man ser till en produkts prislapp. Vi på Ecoline Hästsport tar väldigt allvarligt på mänskliga rättigheter. Visst hade våra produkter kunnat kosta mycket mindre om vi valt att ha produktion utomlands där det inte finns samma lagar och regler som vi ställer krav på här i Sverige, men vi vill inte gynna barnarbete, slaveriarbete eller en arbetsmiljö där människor far illa. Vi har därför valt att tillverka produkterna av vårt eget varumärke på plats här i Sverige. Under 2019 skedde all produktion, från skiss till färdig slutprodukt, knappt två mil från Ecoline Hästsport. Sedan hösten 2020 sker allt istället på en och samma plats - vägg i vägg med vår butik på vår gård utanför Varberg.

✓ Inga onödiga transporter
Allt läder vi använder till våra produkter kommer från Tärnsjö Garveri i Uppland, sex timmar nordost om Ecoline Hästsport. Hudarna kommer dessförinnan från närliggande slakterier, garvas på ett miljövänligt sätt hos Tärnsjö Garveri och fraktas sedan till oss med lastbil. Produkten är kvar i våra lokaler till dess den lämnar för leverans hem till Dig. På så sätt undviker vi att skicka material kors och tvärs över hela världen.

✓ Klimatsmart emballage
När du köpt en produkt av oss packar vi den i återvinningsbart emballage. Lådorna är anpassade efter innehållet i så stor utsträckning som är möjligt för att undvika att transportera luft. Större lådor än vad som är nödvändigt kräver mer utfyllnadsmaterial och tar större plats i lastbilen. Vi fraktar Din beställning istället för luft, helt enkelt!

✓ Gröna transporter
Sedan den 1 januari 2020 har vi valt att skicka alla våra produkter med fossilfritt bränsle. Läs gärna mer om detta hos vår logistikpartner
DHL.

 

Läs gärna mer om oss här, hos Tidningen Ridsport samt hos Hippson.

 

Vad kan jag som konsument göra?

Hästsporten har hamnat på efterkälken vad gäller ansvaret för en hållbar planet. Vi på Ecoline Hästsport hoppas och tror att allt fler ska våga prata om klimatet och hur vi kan göra hästsporten grönare. Vi hoppas kunna informera och inspirera andra till att driva utvecklingen framåt tillsammans med oss!

Ta hand om den utrustning du har
Var rädd om dina produkter! Genom att vårda och reparera din och din hästs utrustning kan du öka livslängden med flera år och du slipper köpa nytt.

Handla second hand
Snällare mot plånboken och miljön!

Låna av en kompis
Vill du trots allt förnya dig med ett annat schabrak då och då? Gå ihop med några vänner och låna prylar av varandra!

Köp klimatsmart
Kolla upp vad en produkt innehåller och vad det är du stödjer genom ett köp. Tycker du att den nya lädergrimman eller tränset har en billig prislapp? Fråga dig själv om det får vara billigt till vilket pris som helst.

Ställ krav på din hästsportbutik
Hur och var har deras produkter tillverkats? Tar de sitt ansvar och följer
regeringens riktlinjer?

 

Vill du ha hjälp att granska ett svenskt företag? Då kan du tipsa Fair Action som är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö.

 

Ecolines mål för 2022

Under 2022 kommer vi på Ecoline Hästsport fortsätta utveckla vår verksamhet och våra produkter. Vi har som ambition att kunna erbjuda Dig ett sortiment av klimatsmart hästutrustning så att Du kan göra ett aktivt val utan att behöva kompromissa om kvalitet, design eller funktion. Detta är några av de mål vi har för året:

✓ Utöka sortimentet med fler, smarta produkter.

Fortsätta erbjuda underhåll och reparation så att dina prylar kan leva längre.

✓ Utveckla verksamheten med fler maskiner och verktyg för att kunna erbjuda dig som kund fler reparationsmöjligheter, till exempel en skomakarmaskin för att byta dragkedja i ridstövlar.

✓ Återbruka samt förmedla begagnad hästutrustning för en bredare, cirkulär hästsport.

✓ Skräddarsydda produkter för din och din hästs behov.

✓ Vara lyhörda och uppmärksamma för fler utvecklingsmöjligheter så att vi hela tiden kan bli bättre för din, din hästs och miljöns skull!

 

Har Du några tips och idéer på hur vi kan bli ännu bättre? Hör av dig till oss! Ecoline finns för Dig.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen