Hållbart för dig, din häst & miljön

 Fri frakt över 2000 kr

 Snabb leverans (1-3 vardagar)

 Betala tryggt & säkert med Klarna

 Ecoline presentkort

Valet av material

Ecoline Hästsport står för klimatsmart hästutrustning, med fokus på högsta kvalitet och hållbarhet för människor, djur och natur. Med hänsyn till detta är materialfrågan avgörande för oss. 

För oss är inte bara kvalitet och design viktiga faktorer hos en produkt. Vid val av material är vi väldigt kritiska och noggranna med varifrån materialet kommer samt hur processen går till. För att göra minsta möjliga åverkan på miljön har vi valt att uteslutande stödja en så naturlig framställning som möjligt, utan giftiga kemikalier och onödiga tillsatser. I största möjliga mån kommer allt material vi använder från Sverige, vilket minskar utsläpp då vi slipper långa och onödiga transporter.

 

Läder

Allt läder vi använder till våra produkter är 100% svenskt, vegetabiliskt och spårbart. Vi kan alltså spåra produktledet hela vägen, från färdig slutprodukt ned till betande djur, för att få reda på vilken svensk gård läderhuden kommer ifrån. På så sätt vet vi att djuren har tagits omhand enligt Djurskyddslag (2018:1192) och att vi ges möjlighet att besöka de svenska gårdar som djuren kommer ifrån.

Tack vare Sveriges kalla klimat, samt att hudarna kommer från närliggande slakteri, behövs endast salt för att hålla hudarna fräscha innan det är dags för beredning. Garvningen sker med barkextrakt, vilket är det mest naturliga och hållbara sättet att garva läder på. Det vanligaste sättet att garva läder på är dock genom kromgarvning. Så mycket som 90% av allt skinn och läder i världen garvas idag med krom, vilket har en stor miljöpåverkan och kan vara allergi- och cancerframkallande. (Vill du läsa mer om kromgarvning, klicka här).

Vegetabiliskt garvat läder har en hög andningsförmåga jämfört med kromgarvat läder. Ett bra sätt att förklara detta på är om du sitter i en skinnsoffa - blir du svettig och "fastklistrad" vet du att det är en kromgarvad soffa du sitter i. Att vi tar vårt ansvar och väljer vegetabilgarvat läder är för oss en självklarhet ur många aspekter.

 

Ull

Den ull vi använder kommer från företaget CCWool i Laholm, en restprodukt som kommer av klippningen av deras egna får. Ullen tvättas och filtas sedan i Småland innan den kommer till oss. Ullfilten känns lite fet, vilket beror på det naturliga lanolinfettet som finns kvar efter tvätten.

✓ Lanolin är vattenavstötande, smutsavstötande och har en mjukgörande effekt.
✓ Lanolin härsknar inte, vilket gör att en ekologisk ullprodukt behåller sina egenskaper och håller i en livstid.
✓ Lanolin är "självrengörande", vilket gör att du inte behöver tvätta, utan endast vädra din ullprodukt om du så önskar.

I dagsläget använder vi ullen som vaddering (se vårt sortiment av läderutrustning). Inom kort kommer vi även kunna erbjuda andra produkter gjorda på denna fina, lyxiga ull i samarbete med CCWool!

 

Hårdvara

Den hårdvara som används är i 100% gjuten mässing. Detta innebär att mässingen inte tappar färg, utan bibehåller sin vackra färg och funktion år efter år. Materialet är dessutom testat för att klara påfrestningar i likhet med den kraft en häst kan framkalla genom plötsliga ryck.

 

Varför inte syntetmaterial?

Varför vi har valt att inte använda syntetiska material till våra produkter är för oss en självklarhet. Det är känt att syntetmaterial har en stor påverkan på miljön och vi vill därför utesluta detta i största, möjligaste mån.

✓ Vi tar vara på våra svenska resurser
Genom att ta tillvara på hudarna, som är restprodukter från den svenska köttindustrin, maximerar vi användandet av de befintliga resurser som finns. Att vi använder svensk ull efter vårklippningen är också ett självklart, naturligt alternativ till konstgjorda material.

✓ Naturliga fördelar - längre hållbarhet
Istället för att sy våra produkter med nylontråd har vi valt att använda vaxad lintråd. Lin är extremt slitstarkt, har en vacker lyster, ger ett naturligt intryck och är framförallt en ren naturprodukt. En läderprodukt som är sydd med nylontråd ser man ofta gå sönder i sömmarna då dessa nöts ut. Att vi använder lintråd ger våra produkter längre livslängd.

✓ Inga skadliga tillsatser
Syntetmaterial har, förutom en kemisk tillverkningsprocess, förmågan att ge ifrån sig ämnen under sin livstid som kan vara skadliga. Dessa kemiska ämnen kan släppa ifrån sig små partiklar under tvätt, genom slitage, eller kanske värst av allt - via kroppskontakt orsakat av svett! Vill du av någon anledning slänga din natur-producerade produkt går det bra att elda eller kasta i soporna, då det inte finns några kemikalier som kan frigöras.

✓ Ett åldrande material
Syntetmaterial är underhållsfritt jämfört med naturbaserade material. Vårda dina produkter med omsorg, och de kommer garanterat hålla en livstid och bara bli vackrare med åren! För tips och rådgivning om hur du vårdar dina produkter, klicka här.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen